Monday, April 13, 2009

lagi kisah hanafi






salam all,

lagi kisah my only son, hanafi. hanafi dah makin petah berckp. 2 1/2 years old boy. sometimes mmg timbul perasaan 'malas nak layan'. but then, takkan taknak layan kan.. he is the only penawar jiwa raga, penglipur lara yg ada di kala ini untuk me and myKinG.



one day, afi panjat meja...
me : afi, jgn la panjat, jatuh karang
afi : afi nak panjat je.. jap jap..
me: afi... kalo jatuh kang ibu pok (pukul) afi, kalo jatuh jgn nangih
(sambil berdiri atas meje kecik yg dipanjat nye...)
afi : pada shuatuu hari, ada she'ekor rabbit...
me : afi, kalau dah mulakan dengan pada suatu hari, mana buleh ada rabbit... kena cakap arnab laa..
afi : pada shuatuu hari, ada she'ekor anab...
me : pastu?
afi : pastu takde dah... pok tangan shemuaaa.. (semua)


one day, on the way balik dari skul and taska
afi : ibu nak g isik minyak ke?
me : tak.. minyak penuh lagi, ayah dah isi dah
afi : ibu, afi nak yoti (roti)
me : afi lapa ke?
afi : ye afi lapar. ye.. ye.. ye..
me : tadi kat taska tak makan ke?
afi : tak.. tak shedap..
me : [wwooopsss] sambil masuk kat petrol pump
afi : ibu, kita nak pegi mana?
me : kita pegi beli roti la..
afi : ye.. afi nak shatu (satu) je
me : ok..
(dlm kedai petrol pump)
afi : afi nak air miyo (milo) je
me : takleh, nnt kalo minum dlm kete, tumpah. nnt ibu marah
afi : ibu tak mayah (marah) ya (la)
me : tadi afi kata nak roti kan..
afi : ye.. ye.. ye...
(beli roti and vitagen-on the way nak sampai ke rumah)
afi makan sambil main2
me : afi jgn la main2.. nak makan, makan la elok2
afi : ibu tuuu (ayat marah la tu)
me : takbaik la buat macam tu, makanan tu
afi : (sambil tekankan suara) ni bukan makanan, ni yoti (roti) ya (la)... apa ibu ni!!!
huhhhh... what say you?


one day, sambil tgk tv
me : afi, jgn la tumpah2 kan susu
afi : afi taktumpah pun, afi tuang je
(aduiiii aiii)
me : sama la tu... nnt ibu marah kang
afi : ibu tu!!! takbaik tau. nnt mashuk api meyaka (this one i get lil' confuse [melaka or neraka] mmg faham la neraka, tapi agaknya afi faham x?)

one day, dlam kete. afi duduk blkg. nak tido dah. balik dr hantar maklang kawen belah lelaki @ karak. jln pusing2 kan kat genting sempah all the way...
at one of the corner
afi : ayah tu!!! jgn kona ya (la).. afi nak tido ni
ayah : ayah sori la.. dah jalan tu kona, ayah kona laa..
afi : ayah bawak slow2 je.. jgn bawak yaju2 (laju2)
ayah : dah slow la ni.. ayah nak buat mcmana..
afi baran.... dia pi cubit ayah yg tgh bawak kete...

itu la dia hanafi... nnt cerita lagi. cerita ni untuk ilangkan stress ibu @ work je. thanks dear...

3 comments:

Jasfyra said...

seronok layan budak2 baru belajar nk bercakap nih.mcm2 dia nak tanya, mcm2 dia nk ckp..hehe.afi dah besarkan.bila nak dpt adik ni?hehe

sWeEtdARLinG said...

mcm big boy gambar afi tgh tido

cik na shohaili said...

zuera - mmg sronok, tapi penat.. afi jenis yg selagi takdpt, selagi kita tak layan, selagi tu mulut dia bunyi... mmg bising. mmg tensen sbb asik nak kena dgr ckp dia je. byk kali dah marah. tak ubah2 jugak perangai. kata paham, tapi macam takpaham je. afi dah big boy? adik? errmm.. belum ada rezeki kot.

maya - hahahaha... bukan big boy dah, big teeth ada la.. muakakakaka...