Wednesday, April 29, 2009

toilet training

salam all,

last night me, myKinG and afi went to manjaku... nak cari potty untuk afi. lately ni (within this 2weeks) afi dah takmo pakai diapers and he manage to tell when he wanna pee, when he wanna yak hehehhe... afi, ibu and ayah so proud of you boy! as early as two and a half year, afi dah takyah nak pakai diapers. even, sleeping time pun afi taknak pakai diapers, but ibu dgn ayah pakaikan jugak lepas afi dah lena.

me so panic bila afi taknak pakai diaper masa me and afi nak balik ke umah nenek di sg.ramal. afi berkeras taknak pakai diaper, me takleh nak paksa. lagipun me feel like, this is time for afi to grow up so me can make sure afi dah get ready to setel down with his toilet training. mmg panic gile sbb kami on the way back to sg.ramal tu mmg peak hour. jln jem apa semua. but and guess what? alhamdulillah, afi manage to tell. and me, terpaksa cari petrol pump untuk memenuhi keperluan afi. and alhamdulillah jugak, 2petrol pumps yang me singgah is very the clean tahap max. and bila me suh afi tahan dulu, afi boleh tahan. ibu so proud of you.

and alhamdulillah, ibu harap afi maintain. nnt ibu hadiahkan pender(spender) ben ten untuk afi ye as your request last week.

ok.. thats all cite afi kali ni.. salam.

weekend stories

salam all,

story 1
my weekend adalah sgt bz. saturday i was in school until about 4pm. finishing my gimmicks for opening ceremony of the academic week for science and maths department. it's not about i cant finish my work on time and do it last minutes, but there's a lot of thing to be done in the same week. exam papers have been submitted to exam unit, lesson plans have been submitted to h.o.d... my yearbook.. still pending. huhhh!!! so bad of me. boleh kejar ke? and guess what? still have new task to be done. i am the head of the performance team for ssb open day! me?!! again?!! hope i can do the best!

story 2
as usual... biasanya weekend saturday and sunday, me, myKinG and myPrince will go for swimming kat pool at the second floor of our apartment. but on saturday, me dah abihkan byk masa kat skul. ingat balik tu nak bawak afi pi, takjadi pi jugak sbb mcm dah lewat. then, pagi ahad pun takdpat pi, me, tetiba rajin nak kemas2 umah with the help from myKinG. and afi still have to wait. then, ptg we all went to the pool. afi so excited. hani soffea kata nak join, tapi daddy message says that kat area umah daddy nak ujan, so daddy, mommy and hani tak join afi. this year, mmg weekend je afi akan pi swimming. kalo balik sg.ramal, kami pi pagi sabtu before balik sg.ramal. if not.. samada ptg sabtu or pagi sabtu. dah jadik macam acara wajib untuk afi this year. hope nnt afi taktakut tenggelam mcm ibu ye!

pelampung yang afi takmo naik dah.. sebab afi kata nak peyampong(pelampung) otomen

afi dipaksa senyum dan bergambar disisi peyampong yang dia takperlukan lagi

afi takmo duk dlm peyampong, nak ikut ayah je

dan ikut ayah lagi

at the end, me and myKinG decided time's up for afi. and as usual, afi akan mengamuk sbb taknak balik... aduiii.. tang ni yg haruuu ni.. so, ayah janji bawak afi jalan2 malam karang...

afi nangih takmo balik... uwaaaa

story 3
ayah kotakan janjinya pada afi, so mlm tu kami jln2 naik kete. pi mamak stall having mee goreng mamak, afi have his nasik yemak telo mate and me, i ate the mee ladna. my 1st try and it is not bad at all.
kononnya abih comey la tu bergaya dgn cap ayah

to all readers, to read the image's caption, please rollover your cursor on the images. thanks!

so, itu lah serba sedikit cerita hujung minggu kami. later will update afinye cars collection. ibu dah pening takde tempat display sbb ayah dgn anak sama je hobinye. so, afi punye cars, ibu decided simpan dlm kotak je.. cian afi. nnt ibu take pics of those cars, kita display and publish kat sini je la ye.

ok all, have a nice day. happy worker's day and happy holiday!

Friday, April 24, 2009

i tag myself

salam all

i've read ain's blog. she's been tagged by her friend and i wonder to do the tag also. ahaakkkss! as usual, i will tag myself if no one going to tag me. actually, i've got such lot thing to be done. but not in the mood to do so. just finish my exam paperS, lesson plan, a few thing regarding to academic week next week... and a lot lah!
so, let's begin!!!

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
keperluan dan kehendak... keperluan sgt penting, kehendak... errmm penting jugak bila dah nak sgt2!

2. Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri??
benda? errmmm latest this morning..
afi: ibu.. afi nak nasyik yemak ((nasik lemak)
me: ok.. afi nak kueh tak?
afi: nak nak..
me: afi nak kueh apa?
afi: afi nak kueh yg mcm ni (sambil tgn melambai2 and i didnt get what he is talking about)
me: ok.. whatever!
afi: whatever la ibu tuuu!!!
me: nak ikut ibu tak?
afi: taknak
me: ok.. nasik lemak dgn kueh ye...

(me pegi beli nasik lemak and parked really in front of the nasik lemak stall. mmg sgt menyusahkan orang lain yang nak membeli. hhehehe.. takpe, asal anakku didepan mata, sebab dia takmo ikut turun kereta)

me: ok.. nasik lemak and kueh afi
afi: afi taknak kueh, nak nasyik yemak jeeee..
me: isk... tadi kata nak kueh. ibu beli apam untuk afi. sedap.. lembut..
afi: afi taknak kueh ya(la)...
me: tapi ibu dah beli.. bazir la afi takmo makan..
afi: afi bagi aisyah ye ye ye? ye ibu ye? (aisyah is kawan taska afi.. mmg afi suka kawan dgn aisyah. aisyah pun suka kawan dgn afi. aisyah tua 7bulan dari afi)

so the answer is nasik lemak and kueh...

3. Dimanakah tempat impian perkahwinan kamu??
kat rumah.. mmg sgt meriah. terasa suasana kerja kawen... sanak saudara semua saling bantu membantu. meriah sesangat!

4. Berapa lama hubungan kamu berkekalan?
yang paling lama? errmmm... kisah lama.. since form 4 and end at the day i get engaged to myKinG.

5. Adakah anda sedang dilamun cinta??
yup...

6. Dimanakah restoran terakhir kamu makan malam??
al-safa

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
shiver me letters: a pirate ABC; barneys number friends; can you see what i see?:100 fun finds. all from scholastic book clubs

8. Apakah nama penuh kamu??
why you want to know?

9. Kamu lebih senang dengan ayah atau mak??
mak

10. Namakan seseorang yang ingin kamu jumpa dalam hidup kamu buat pertama kalinya??
ryan giggs

11. Sebutkan 8 nama sahabat yang paling rapat dengan kamu.
myKinG, amoiyy, hani, kell, kak shima...

12. Adakah kamu mencuci pakaian sendiri??
not really, the washing machine helped me a lot!

13. Tempat yang paling seronok yang kamu mahu pergi?
europe

14. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu.
i tagged myself.. so, do i need to tell u 5 things about me? no need laa...

15. 8 perkara yang amat saya gilai??
digital cameras, latest hp, gadget mags, computers and laptop, myKinG, myAfi...

16. Pelukan atau ciuman??
both!

17. 8 perkataan yang sering diucapkan??
yeahh!! ye ke? ek elehh!! aparaaa!! hahh?!! biar betik!! ye la tu! poyo la lu!! lagi satu tambah... mau apa lo!!

18. 8 buah buku yang paling baru di baca??
all the latest technology book.. need to list out here meh? no need laa..

19. 8 lagu yang saya boleh dengar berulang kali??
ayam den lopeh, apo kono eh jang, take me to your heart... taklarat nak list sampai 8.. bila ada masa, saya tambah ye..

that's all for wasting my time.. see ya!
salam

Monday, April 13, 2009

lagi kisah hanafi






salam all,

lagi kisah my only son, hanafi. hanafi dah makin petah berckp. 2 1/2 years old boy. sometimes mmg timbul perasaan 'malas nak layan'. but then, takkan taknak layan kan.. he is the only penawar jiwa raga, penglipur lara yg ada di kala ini untuk me and myKinG.



one day, afi panjat meja...
me : afi, jgn la panjat, jatuh karang
afi : afi nak panjat je.. jap jap..
me: afi... kalo jatuh kang ibu pok (pukul) afi, kalo jatuh jgn nangih
(sambil berdiri atas meje kecik yg dipanjat nye...)
afi : pada shuatuu hari, ada she'ekor rabbit...
me : afi, kalau dah mulakan dengan pada suatu hari, mana buleh ada rabbit... kena cakap arnab laa..
afi : pada shuatuu hari, ada she'ekor anab...
me : pastu?
afi : pastu takde dah... pok tangan shemuaaa.. (semua)


one day, on the way balik dari skul and taska
afi : ibu nak g isik minyak ke?
me : tak.. minyak penuh lagi, ayah dah isi dah
afi : ibu, afi nak yoti (roti)
me : afi lapa ke?
afi : ye afi lapar. ye.. ye.. ye..
me : tadi kat taska tak makan ke?
afi : tak.. tak shedap..
me : [wwooopsss] sambil masuk kat petrol pump
afi : ibu, kita nak pegi mana?
me : kita pegi beli roti la..
afi : ye.. afi nak shatu (satu) je
me : ok..
(dlm kedai petrol pump)
afi : afi nak air miyo (milo) je
me : takleh, nnt kalo minum dlm kete, tumpah. nnt ibu marah
afi : ibu tak mayah (marah) ya (la)
me : tadi afi kata nak roti kan..
afi : ye.. ye.. ye...
(beli roti and vitagen-on the way nak sampai ke rumah)
afi makan sambil main2
me : afi jgn la main2.. nak makan, makan la elok2
afi : ibu tuuu (ayat marah la tu)
me : takbaik la buat macam tu, makanan tu
afi : (sambil tekankan suara) ni bukan makanan, ni yoti (roti) ya (la)... apa ibu ni!!!
huhhhh... what say you?


one day, sambil tgk tv
me : afi, jgn la tumpah2 kan susu
afi : afi taktumpah pun, afi tuang je
(aduiiii aiii)
me : sama la tu... nnt ibu marah kang
afi : ibu tu!!! takbaik tau. nnt mashuk api meyaka (this one i get lil' confuse [melaka or neraka] mmg faham la neraka, tapi agaknya afi faham x?)

one day, dlam kete. afi duduk blkg. nak tido dah. balik dr hantar maklang kawen belah lelaki @ karak. jln pusing2 kan kat genting sempah all the way...
at one of the corner
afi : ayah tu!!! jgn kona ya (la).. afi nak tido ni
ayah : ayah sori la.. dah jalan tu kona, ayah kona laa..
afi : ayah bawak slow2 je.. jgn bawak yaju2 (laju2)
ayah : dah slow la ni.. ayah nak buat mcmana..
afi baran.... dia pi cubit ayah yg tgh bawak kete...

itu la dia hanafi... nnt cerita lagi. cerita ni untuk ilangkan stress ibu @ work je. thanks dear...

Friday, April 3, 2009

one drop perfumes

salam all,

cik na is going to start a new biz. biz kain masih berjalan due to request. now i got new one called one drop perfumes. semua org pun pernah dgr kan. nak order just tinggalkan comment or bgtau kat my shoutout box. syaratnye satu je, bila order dah lebih dr 10 then baru i order from kilang. so, nak kena cukupkan korum dulu la kalo buleh. lain2 pertanyaan, sila tinggalkan di comment area or shoutout box me. Ianya halal, dijamin tanpa alkohol.

Fine Fragrances Like No Other

Distinctive Scents and More Powerful Than Over-the-Counter Perfumes
Pure Fragrance Without Alcoholic Compound, Water Nor Other Commercial Fillers
Inspired By Top Designers' Perfumes
Lasting Throughout The Day With Only One Application
2.75ml x 8 Perfumes Variety in Every Pack
Roll-On Bottles For Convenient Usage
Handy Packaging And Portable
The Best Value for Money For Smelling Great Without Excessive Spending
Over 100,000 Satisfied Users in South East Asia and Growing Strongly Worldwide

for women
Set 1 for WOMEN - RM40
Inspired by Escape, Calvin Klein
Inspired by Romance LPV, Ralph Lauren
Inspired by Pleasure, Estee Lauder
Inspired by Jennifer, Jennifer Lopez
Inspired by For Her, Narciso Rodrigues
Inspired by Baby Doll, Yves Saint Lauren
Inspired by Cool Water for Women, Davidoff
Inspired by Apple Blossom, Body Shop


Set 2 for WOMEN - RM40
Inspired by Tresor, Lancome
Inspired by Envy, Gucci
Inspired by Heaven, One Drop Perfumes
Inspired by Eternity for Women, Calvin Klein
Inspired by Gloria, Cacharel
Inspired by Miracle, Lancome
Inspired by J'adore, Dior
Inspired by Intense, Hugo Boss


Set 3 for WOMEN - RM40
Inspired by CK Be, Calvin Klein
Inspired by No.5, Chanel
Inspired by Light Blue, Dolce & Gabbana
Inspired by Vanilla Musk, Coty
Inspired by Sunflower, Elizabeth Arden
Inspired by Women Boss, Hugo Boss
Inspired by Palace, Paris Hilton
Inspired by Poeme, Lancome


Set 4 for WOMEN - RM40
Inspired by Coco Mademoiselle, Chanel
Inspired by Aqua di Gio (Women), Giorgio Armani
Inspired by Lolita Lempicka, Lolita Lempicka
Inspired by Baby Jesz, One Drop
Inspired by Gold, Amouage
Inspired by Montana "Parfum de Peau", Montana
Inspired by Yohji, Yohji Yamamoto
Inspired by Amarige, Givenchy

for men

Set 1 for MEN - RM40
Inspired by Blue Jeans, Versace
Inspired by CK One, Calvin Klein
Inspired by Eternity, Calvin Klein
Inspired by Polo Sport, Ralph Lauren
Inspired by Acqua di Gio, Calvin Klein
Inspired by Issey Miyaki, Issey Miyaki
Inspired by Hugo Men, Hugo Boss
Inspired by Pour Homme, Paco Rabbane


Set 2 for MEN - RM40
Inspired by Boss Signature, Hugo Boss
Inspired by Tuscany per Uomo, Aramis
Inspired by Cool Water, Davidoff
Inspired by Drakkar Noir, Guy Laroche
Inspired by L'Eau d'lssey pour Homme, Issey Miyake
Inspired by Allure Pour Homme, Chanel
Inspired by Le Male, J.P. Gaultier
Inspired by Pleasures for Men, Estee Lauder


men celebrities' special - RM45

MEN Celebrities' Special
Inspired by Instinct, David Beckham
Inspired by Unforgivable, Sean John
Inspired by True Star, Enrique Iglesias
Inspired by Jordan, Michael Jordan
Inspired by Adventure, Ewan McGregor
Inspired by Life, Adre Agassi
Inspired by Blue Seduction, Antonio Banderas
Inspired by He, Usher


women celebrities' special - RM45

WOMEN Celebrities' Special
Inspired by M, Mariah Carey
Inspired by Lovely, Sarah Jessica Parker
Inspired by Curious, Britney Spears
Inspired by Kate, Kate Moss
Inspired by Show Time, Kylie Minoque
Inspired by Paris Hilton, Paris Hilton
Inspired by Black Pearl, Elizabeth Taylor
Inspired by Glow, Jennifer Lopez


wait no more!! give yourself a small treat and start impressing those around you with a sheer fabulous scent that lasts throughout the day.
harap sudilah kiranya tuan puan meng'order'nya drpd saya... sekian.

Wednesday, April 1, 2009

life getting so busy

salam all,

as the title "life getting so busy" yet not enough time to spend in front of the laptop surfing, blogging, fotopaging, emailing and other thing connected to the net. and life getting miserable time by time *sigh* not that so called miserable but just feel like i'm losing something that very meaningful in my life, and to bne exact - my marriage life with the very great father-inlaw i ever had -. semoga roh ayah dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang soleh. alhamdulillah, as i mentioned in my post before, semua urusan pengebumian ayah berjalan lancar. thanks to all whoever wish us their condolences, sympathy and sorry for the lost. thanks for the caring.

school stuffs - there's a lot of thing i put on hold. pending job. why? i can do the multitasks but it seem like i'm too slow than the snail or than the kura-kura. a few things to recall: ...meeting for yearbook editorial board (keep pending because a lot of things need to settle down first) ..buku program sports day (in progress-tapi lmbt jugak sbb nak kena tunggu info from others) ..video for hari anugerah bestari(totally byk for this year because for the concert, we need a lot of video materials to make the concert as perfect as they requested) ..prepare exam paper for mid-term ..nsw computer skills exam ..lesson plans ..material for lessons ..huhhh!!! look like not that much, but who can tell? i try to make sure everything will end up perfectly.

hanafi - long time dah tak cite pasal hanafi. hanafi dah BiG boy skrg. 2 and a half year. 6bulan lagi afi will grow up to 3yeras old. then it means 3year i became such a caring mother to him. caring? yeahh i am. but these days afi suka gaduh dgn ibu and the worst is, sometimes afi fight ibu without any reasons. pity me.. :(( myKinG said, ibu suka sakat afi. errmmm... yeah little bit plus little plus little much more. muakakakakaka... tak sakat tak fun. ahaks! afi mmg kaki gaduh. huhhh... alhamdulillah, anta afi kat taska hasanah, afi dah lancar baca doa makan. doa-doa lain such as masuk kelaur tandas, doa selepas makan masih gagap lagi. tapi cikgu taska kata afi boleh dah baca.. errmmm alhamdulillah. afi pun dah tau solat sikit2. walaupun taktahu baca, tapi afi tau apa tu rukuk (bila suruh dia rukuk, then dia akan rukuk) and semua la.. and sgt comey bila afi duduk tahyat akhir, jari telunjuk dia tunjuk mcm kita solat... jari dia kecik... tu yg nmpk comey sgt tu.

else? errmmm... nothing much to say. got class to attend. 3 slots straight. till then, salam and take care!