Tuesday, February 24, 2009

back-dated entry

salam all,

story 1
i just like to publish a few pics of wan amirul hakeem bin wan mohd zulhelmi. kelly's new born adorable son. hope kelly dont mind yeah i publish the pic of amirul here. hehehhee... actually, amirul dah botak sbnrnye. after the kenduri aQiQah aritu, kelly kata amirul akan dibotakkan. so, i have no latest pic of amirul. just a bingkisan masa gi kenduri amirul aritu. enjoy the pic!

form left: roy (mother to-be... ahahahah... gempak je wat statement mcm tu ek), me with amirul (nasib baik afi ok je time me wanna hold amirul) and khalilah the proud mama.

story 2
alhamdulillah, got a good news from my along. my sis in-law (betul ke sis in-law) pregnant 2months ++. hani soffea will be a big sister in 7months ++. hopefully semua ok. afi will get new cousin. dgr cite, alahan kaklong sangat2 teruk kali ni. setelah almost 8years of marriage, along dapat hani soffea. and after 2years ++ umur hani, hani akan dpt adik. wahhh... meriah nye. afi bila lagi nak dpt adik ni?!! semoga semuanya berjln lancar, dipermudahkan Allah. amin..


story 3
cuppies ordered by kak dziana lastweek. AGAIN!!! thanks kak.. hehehehe.. tapi kali ni simple je. i am not feeling well, so takde idea nak deco yg extravaganza punye. harap kak dziana puas hati dgn cuppies tu. tahniah jugak pada org yg dirisik and merisik tu. yeahhh!!!


story 4
tersgt la backdated nye... for the 1st time, afi gunting rambut without ayah. and afi all alone sit on the chair. masa ni kami balik bercuti2 raya cine kat trg. afi bising rambut asik masuk mata. nak tunggu ayah, mmg mcm lmbt la jugak sbb afi asik garu mata je. so, ana decided bawak afi gunting kat tempat atok, daddy, ayah ngah and abg danish gunting. mmg turun temurun pun. memula mmg payah sgt. tapi wan and me pujuk afi, then afi ok je. tapi rasanye kalo ada ayah, afi akan tersgt2 la mengade-ngade... (mcm ibu) hahahahahaha...


errmmm cukup la ni... mcm dah terbyk lak. hehehehe...

salam.

Monday, February 23, 2009

not feeling well

salam all,

the entry for today is about not feeling well. yeah meh?!! errmmm not feeling well pun still can post a blog? yup, just to release my headache. buleh ka? hope so can. actually last week i really in pain. fever with the very high temperature (doc says). since a year tahan demam apa semua, but then this time i am too weak to go for work. MC on last monday. myKinG sent afi to taska, i have to rest at home alone. 1st time i am at home and hanafi not around. miss him so much. doc ckp my tonsil dah nanah. OMG! Ya Allah, patut le rasa mcm berat sgt kepala. thanks to my dear KinG taking care of me. our plan last week semua cancelled. sorry to mySis.
tuesday went to work. not getting better at all. but my friends here really caring. thanks to all, mention as roy, hani, kakjah, jane and ned. thanks for your caring. 1st time i MC since i am with bestari. sayangnye. but they all give a full support to make myself become me. :)
and life getting better as usual till yesterday. menjelang senja, my tonsil rasa sakit balik. rasa mcm nak demam. arggghhhhh!!!! terima je la ketentuan Tuhan, tapi bila tonsil sakit, kepala rasa berat yg amat, kalo lah sape2 faham... and i cant sleep well last night. pusing kanan takselesa, kiri pun takselesa.. hanafi? hanafi pun demam. tido dgn ayah dia. pukul 2 pagi still ajak ayah berborak. layan tv and all. huhhh!!! cian ayah afi. afi pun takleh tdo. tapi alhamdulillah afi takmerengek walaupun badan dia takselesa. cuma afi melawan bila time nak bagi dia makan ubat. sejak umur dah setahun lebih ni la.. dulu ok je.
and now keadaan kembali mcm lastweek. i feel so weak. pagi2 esok ada sport practice. ptg ada meeting untuk sports day. huhhhh... byk nye koje.semoga Tuhan memberi keberkatan dan kesihatan pada diri ini. aminnn...

salam.

Thursday, February 19, 2009

2nd tag

salam all,

i got my second tag from maya. actually tgh byk keje ni. nak marking buku. tapi restkan mind for a while for blogging and tagging. hope maya suka la because this is the fastest i can do.

Please copy the following rules in your post (as usual)
You have to point out 5 romantic movies that you would love to share with your loved ones.
It doesn’t have to be in order.. as long as you love the movies, it will be fine.
You have to tag another 5 person to answer this tag.

ok... before i begin, i would like all the readers to know that i am a kind yg not into movies too much. kalo ada, ada la.. takde, takde. but a 5 romantic movies that i would like to share is something that i really into it. now and maybe forever will stick with it. it's the best for me. i believe that all of u out there not really into hindis. but, i love hindis especially when SRK in it. say whatever you wanna say, but i admire him so much. (dulu la admire kaw2, skrg tidak lagi). but i still follow his movies. and i really love his only heroin::kajol:

1. Dilwale Dulhaniya Le Yajenge
Romantic movie about one young notty boy. mmg enjoy. 1st srk movie that i watched and i really addict to it till now. very nostalgia (for me!)


2. Kuch Kuch Hota Hai
Also acted by SRK and Kajol. Cant tell much, but it is so touching.


3. The Wedding Planner

4. A Walk To Remember

5. While You Were Sleeping

that is all about. byk gak lagi kalo dikira2.. tapi i think this is more than enough.
ok.. will tag

1. zuera
2. azura (nasib la ek.. maya tak tag ko, aku tag le)
3, 4 dan 5... i have no idea dah. yg ni la buat dulu ye.. hehehehehe...

maya, award ko nnt aku 'show off' kat sini ye.

salam.

again about smss, or known as smkss

salam all,

this article taken from berita harian again.
i am so proud about my school. tetiba buat entry pasal my school, ada lak lagi hal sekolah masuk paper. isskkkk glamer betul ku rasakan hidup ku di sekolah yang dinding nye dulu kata tertulis SMSS BOLEH.
k, enjoy especially to all smss or smkss...

KUALA TERENGGANU: Bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman (SMKSS) Kuala Terengganu kini boleh mendaftar sebagai ahli Persatuan Bekas Pelajar SMKSS (Alumni SS).
Timbalan Presiden Penaja Alumni SS, Manan Ngah, berkata jawatankuasa penaja Alumni SS yang diketuai Presidennya, Datuk Manja Ismail yang juga Ketua Pengarang Kumpulan Berita Harian Sdn Bhd yakin alumni itu akan mendapat sokongan menggalakkan daripada semua bekas pelajar SS tanpa mengira tahun mereka menamatkan pengajian.
Katanya, Alumni SS dapat memperkukuhkan jaringan menerusi aktiviti yang boleh dirancang, selain menonjolkan peranan SS sebagai satu daripada sekolah tertua di Terengganu yang banyak melahirkan tokoh dan individu cemerlang.
Katanya, Alumni SS merancang mengadakan sekurang-kurangnya tiga aktiviti setahun membabitkan jamuan tahunan, mesyuarat agung tahunan dan sambutan hari keluarga.
"Sejak ditubuhkan pada 1921, SS banyak melahirkan tokoh dan individu cemerlang yang mewarnai landskap kehidupan dalam pelbagai lapangan, termasuk budayawan, tokoh korporat, golongan profesional, ahli sukan serta beberapa ahli politik tanah air," katanya pada sidang media di sini, semalam.
Untuk maklumat lanjut bekas pelajar SS boleh menghubungi ahli jawatankuasa penaja, Asyikin Abu Samah di talian 013-3538787 atau e-mel asikin@tm.net.my; Ahmad Fathil Abdul Ghani, 019-9892692 atau fathilghani@yahoo.com dan Dr Mazman Sulaiman, 019-3344777 atau e-mel di mazmans@yahoo.com.

so, kawan2 smss, lets register. kita kasi batch kita batch paling havoc register kat alumni ss... jom pakat gi ramai2... heh heh hehhh

salam

Friday, February 13, 2009

terkenang semasa dulu ... cik na's version

salam all,

just wanna refresh my mind with all those memories that i've left behind. actually, this article i just copy and paste from my old blog in my myspace. little bit alteration to make it sweet and sour and interesting.
just flashback my old days @ my negeri penyu bertelur and my proud school SMSS but now known as SMKSS where our Yang Di-Pertuan Agong Tuanku Mizan was the headboy during his senior year in school. what a proud school yeah..
for those yang bersekolah di zaman 70-80an :) sorry to the late 'comers'. all our memoriesss...... Those OLD days!! You grew up watching he-man, transformers, thundercats, silver hawk, space cop gaban, ultraman and nighty mouse. not to forget, ninja turtles, mask riders and smurfs too. you grew up brushing your teeth with a mug in primary school after recess time. you squatted by a drain with all your classmates beside you, and brushed your teeth with a colourful mug.
remember the days when the school nurse comes with a list for the dentist appointments, the sound of the drilling when your friend has a fill in his tooth.
you remember the packets of milk (projeck susu segar or projek susu sekolah) and milo we get in primary school to encourage us to drink more milk. and when we had to line up just to get one cup, and some of us would line up again for another cup of cold milo. and remember we use to buy susu sekolah and get stomach-ache the next day. during primary (some KBSR & 3M) school days, the teacher will punish you using a long ruler to hit your palm. a bowl of noodle soupcost only 50cent in primary school days.
when you were in primary school, girls like to go to the bookshop to buy cute stuff such as animal erasers, sharpeners, notebook etc. play with these paper doll... with all the paper clothes.. etc etc..
in secondary (some KBSM) school, girls go to the library to borrow their favourite romance storybook. In secondary school, girls altered their school skirt to shorten it and guys will go to the school appointed school uniform tailor shop to tailor make their school trousers to the then fashionable "baggy pants" , or the GQ one with all the 'batik' or buckle at the edge of the pocket! the straight cut jeans.. or codroy... in secondary school days, you buy the bata bm turbo school shoes. Some guys like to wear those china made ankle high shoes. Some even like to wear those very thick socks with their school shoes. remember the panda, carefree or warrior shoes.. :)
internet? e-mail? what the hell is that? so you thought a decade or more ago. your friends don't have pagers or handphones in school. CDs? What's that? cassette tapes were the norm. movie tickets used to cost less than $5 last time. there is no KLCC.. to be exact @ kuala terengganu, there is no Astaka, Mydin Mall or Giant. Bus stand or Plaza, Hock Kee Seng, Pusat Beli Belah the only place we have.. The goodies from Mamak shop used to be Mamee, Ka ka, Kum Kum, Ding Dang choco balls (with toys in the box) + the mat sentul voices as a jingle, colourful hard "egg", "cigerette" chocolate, pink bottle of bubbles, and small tubes with yellow sticks to blow "more lasting" bubbles that you can pop more air in or slam it on. You never forget 'Ti Kam'.
when exams are over, there no such things of board games like UNO, Monopoly, CLUEDO & hand held video games will be all over the class room. there is only the girls will start playing 'batu seremban'. guys with 'tudung botol oren' your favourite sound is the bell! For it's the homemade ice cream man. the cream that tops Haagan Dazs! The pink colour ice-cream with eyes plus a wide smile. another bell is the recess bell, a time to get away from school work and to eat and go to ke ko-op or koperasi sekolah.
another time when there is no bell but all guys will anxiously wait for it... the PJ time, nowadays known as PE (time for football!!) your favourite childhood games were playing "guli"(marbles), five stones, zero-point, catching, and/or "Pepsi-Cola one two three"! the best thirst quencher of all times is the yummy colourful ice tubes you can buy from provision shops. to eat them, break the tab and suck while holding the freezing tube! ice cream poli! All gals had barbie dolls, My Little Pony, pound puppy, Polly Pocket and etc, while all boys had star wars figurines or a rubber band catapult that shoots folded paper or eraser bits.

once was the era whereby ice-cream sticks were valueable items, than came the paperaircrafts, chalk fights. everyone envied the class monitor and his assitant, cos they were the ones who came up with the daily duty roster, giving names to teacher on who makes the most noise and who's running around the class. the elite group are the prefects, the one with license to move around, they consider themselves above the law when not many students actually listened to them, and that's when the PK Hem comes in. some boys made their own guns from wood,and used 'Bacali' or 'Kacang Hijau' as the bullets. Some even used matches to shoot and burn kids'lanterns during latern festival.. and you also rather to 'ponteng sekolah' juz to watch final episod of Moero Attack .. miss that much.. summersault berkembar...hehehe.. still remember this one..
not also forget about the boys yg suka panjat pagar sekolah and go the kedai 'mok me'. apa yang best sgt kat kedai mok me tu apa pun i never know. my bro also used to to kedai mok me, panjat pagar at the lower six block there.
lepak at art room, lepak at band room, kantin sekolah yang macam best, murah compare to this years now.
now, i am a teacher. miss a lot of memories at that moment. miss all the friends. miss that moment very much!!!
there's a lot of memories to be refresh during these days. the school days was the very precious and the greatest moment of all.
the names that still in my mind (for those yg tak ditulis di sini, harap tidak kecil hati ye... byk sgt names to remember and there is about a decade to remember all). i try to list all the names, sulaimanians out there also can add the names in the comments area yeahh!!!

the girls: ana|farajuita|maya|faradafina|zumy|liza|lizard|azura|mimi suliana|mimie karmila|maziana|asmaliza|chella|syima|ina|aiza|salfarina|shake|tiza|zatil hafizah|zuhaida|edlina|sarina|eni|tini|jani|sheira|dayah rafie|dayah hamzah|(tomda|shikin|jan|nyex|suella|maz|azie|karmilaa|hasfa|mimi herdawati|amelia|zehan|ha|ezlin|fahrizan|ida|marlini|
the boys:haneef|azahari|hasanudin|cik din|rino|mazhar|short|shairul|bojeng|pian besi|kitchain|yuzan|imree|rosaimi|rozaimi|arif|bidin|mat yie|edmizi|risham|hafzi|shahruni|

ada list yg ingat2 lupa... sape2 yg ingat. leh tambah ye. untuk refresh kawan2 dan kenangan lama je.

once sulaimanians... forever sulaimanians... (rizal's tagline)
Cheers to the 70's..80's babies... WE RULE THIS WORLD! -dari seorg sahabat-

thanks a lot to farajuita for the photo and a few names of the sulaimanians.

Thursday, February 12, 2009

takziah untuk keluarga sahabat yang pernah saya panggil "mamat"

salam all,

petikan dari harian metro arini...

Hadiah radio sebelum maut

KUALA TERENGGANU: “Arwah sempat menghadiahkan sebuah radio memudahkan saya mendengar bacaan al-Quran sebelum dia terbabit dalam kemalangan itu sehingga meragut nyawanya,” kata Semah Abd Rahman, 56, ibu kepada Ahmad Mawaridi 29, yang maut dalam kemalangan di Jalan Sultan Mahmud, di sini, kelmarin.
Semah berkata, sejak dua minggu lalu arwah menunjukkan sikap mesra terhadap semua ahli keluarganya namun tidak menyangka hadiah itu tanda kenangan terakhir darinya.
“Sehari sebelum kejadian saya ada mengusiknya dengan meminta membelikan radio baru bagi memudahkan saya mendengar bacaan al-Quran, namun tidak lama selepas itu arwah benar-benar membawa pulang radio baru dan menghadiahkan kepada saya.
“Kini, selepas arwah pergi meninggalkan kami sekeluarga, radio itu kini menjadi kenangan dan tempat melepaskan rindu kami kepadanya,” katanya ketika ditemui di Kampung Gong Kapas, dekat sini, semalam.
Menurut Semah, arwah anak yang baik dan tidak pernah meninggikan suara kepadanya dan adik-beradiknya.
“Arwah anak bertanggungjawab terhadap ibu bapa dan keluarganya dan kehilangannya memberikan kesan besar terhadap kami,.
“Ibu mana tidak sedih anak kesayangan meninggal dalam nahas, namun saya reda,” katanya.
Bapanya, Zaki Hassan, 55, berkata kemesraan anak sulungnya dirasai beberapa hari sebelum kejadian.
“Arwah banyak bercakap, bergurau dan mengambil berat mengenai ahli keluarganya, namun tidak sangka itu petanda arwah akan meninggalkan kami.
“Tiada kata dapat diucapkan selepas diberitahu rakan arwah mengenai kemalangan itu menyebabkan dia meninggal dunia di tempat kejadian, “katanya.
..............
al-fatihah. secara peribadi, i am not that close with arwah mamat. same class masa form 4 and form 5 @ smss dulu. masa2 tu, zaman form 4, form 5 tu... boys are boys right? nakal sgt. takbrapa suka la.. lain mcm. tapi arwah mamat mmg baik. soft spoken as i can remember. senyum dia mmg manis. heheheheh.. teringat lak kat dia. close friend with azahari... hehhehe.. my boipren masa skul dulu.
sekarang, sekelip mata, mamat dah meninggalkan dunia ni. sgt2 simpati dengan keadaan dia. harap keluarga mamat sabar dan redha dengan keadaan ni. insyaAllah. doakan arwah ditempatkan dgn orang-orang yg soleh. semoga isteri arwah tabah bersama anak kecilnya. amin...

grats to kelly & wan and welcome to wan jr and story 2, 3, 4 ...

salam all,

alhamdulillah, can manage to 'curi' time to blogging. bz with lesson plans, bz with things to do for the coming road run, bz with exam paper, bz with kamarul and kamarul jr.

story 1
last sunday, we managed to spent time to wan jr's aQiQah ceremony. again, grats to kelly (my opismate) and her husband, wan. and the lil' amirul look so awesome with his big baju melayu. nape takckp kel, kalo tak leh sewa afinye. hehehehe... we snap a few of pics there, tapi takdapat nak upload lak sbb cable camera takbawak. heh heh heh.. with roy (my opismate) and her husband mus, we arrived at about 1.00pm. the potong rambut ceremony and the marhaban finish already. we arrived betul2 time makan.

story 2
selesai kenduri kelly, roy and mus drive all the way to pd. me, and my kamaruls going back to sg.ramal. my fil still not recover. have always visit him. poor him. we keep pray for u ayah. be strong yeah! on monday, 3ofus jln2 cari pasal around bandar kajang, shop till i drop and settle a few matters about our new old car.

story 3
hanafi taska fever ended already. lepas je cuti thaipussam, afi dah start mengamuk bila sampai taska. dah seminggu duduk dgn wan afi, then afi pun no mood for taska. oh dear, help ibu. ibu sedey la tgk afi nangih pagi2 mcm tu...
afi: ibu, afi taknak gi taska
me: gi la taska, taska ada abg firaz, ada abg zahim, kakak fatin...
afi: taska tutup.. takde lampu
me: taska ada lampu. afi gi taska ye.. ye.. ye..?
afi: afi nak gi ibu work.
me: (haruuuuuuu dah ni)

story 4
woopss... takde story dah. see ya again.

salam.

Tuesday, February 3, 2009

hanafi taska fever

salam all,

hanafi taska fever... hanafi makin berminat untuk pergi ke taska.. pukul 6.30pagi kejutkan dia.. he open his eyes and ask..
afi:ibu, bek koyah afi mane?
me:ada, nanti ibu ambik. afi basuh muka dulu..
afi:ibu work, ayah work.. afi gi taska ye... ye.. ye... (biasanye dia punye ye tu mmg 3kali)
me: ok, afi gi taska.. ibu hantar"..
sampai je @ taska...
afi:bye ibu.... ayakummm (assalamualaikum)... jumpa agiiii (jumpa lagi)
me:wsalam... ptg nanti ibu ambik afi ye. jgn nakal2 ye, jgn gigit raziq ye.
afi:ye.. ye.. ye..

itu lah afi sejak mula tahun baru 2009 ni. mmg pandai berckp. buleh dibawa berbual. alhamdulillah.



cuti cny for one week...
1st day of holiday @ permin jaya, kuala terengganu.
afi: ibu, afi nak gi taska..
me: taska tutup la sayang... takde orang
afi: taska ada lampu... (biasanya kalo dia kata ada lampu means tempat tu available to go - dia selalu ajak pi 7E, klcc.. ckp je tutup.. dia kata ada lampu)
me: taska takde lampu... tutup...
afi: taska ada lampu... (sambil merengek2 nak pi taska)

aduhhh pening jugak kepala bila asik nak pi taska je.. and till now afi asik nak pi taska je.. seronok berkawan kot.

ok.. chow. nak balik dah.